Vlastivědný spolek Českolipska

NOVINKY

Skvělí majitelé a huťmistři sklárny Nová Huť

O sklárně Nová Huť (1750-1875) u Svoru, která existovala déle než 125 let, víme z písemných pramenů hodně, ale její význam nebyl dosud patřičně doceněn. Díky množství nálezů zlomků skla se lze domnívat, že ve své době hrála v regionu jistě důležitou roli, zejména ve vývozu skla mj. i na Pyrenejský poloostrov.

Přednáška Michala Gelnara, klubovna muzea, začátek ve 14 hodin


20. dubna 2024    14.00 hodin - Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě


Bezděz majestátní hrad kdysi a dnes

Přenáška začne založením hradu Bezděz Přemyslem Otakarem II. v 60. letech 13. stol. a důvody osídlení tohoto území. Pokračovat budeme vlastnickým držením hradu v jednotlivých stoletích a s tím související využití Bezdězu i význam jako města jako správního střediska. Dalším tématem bude stavební vývoj hradu, jeho osud po zrušení kláštera v 18. stol. a pak následné opravy rodem Valdštejnů. Důležitým tématem budou velké rekonstrukce a záchrana paláců ve 20 stol. a také investice do hradu za posledních 30 let. Na konci bezdězského putování se budeme věnovat archeologickým nálezům z průzkumu kleneb manského paláce a závěrem kulturním akcím v rámci oslav výročí založení hradu 760 let.
Přednáška Bc. Kamila Seidla, klubovna muzea, začátek ve 14 hodin


27. dubna 2024    14.00 hodin - Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě


Byl v České Lípě spáchán válečný zločin?

Pokračování přednášky Rušná křižovatka dobrodruhů mezi Budyšínem a Prahou, přináší nové poznatky k možnému válečnému zločinu, ke kterému mělo dojít v prvních květnových dnech roku 1945 u České Lípy. Kdo byl kapitán Schäfer a jeho muži? 
Přednáška Mgr. Radka Andonova, klubovna muzea, začátek ve 14 hodin


4. května 2024    14.00 hodin - Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě


V sekci Program akcí naleznete podrobnější informace a kompletní seznam akcí pořádaných VSČ.




▴ NAHORU